onsdag 23. mars 2011

Ei super-mor

Nokre mødre står altså på kjøkkenet og held verda på plass. Gneist si friidrettsgruppe utgjer ei slik mor, gitt den målestokken som blir lagt til grunn i denne bloggen - ei super-mor.

Pr. skrivande stund opererer friidrettsforbundet med 10 overbygningsklubbar og 24 moderklubbar, der IL Gneist er ein slik moderklubb - i forhold til overbygningsklubben BFG Fana (saman med altså Fana IL og IL Bjarg).

Som nemnt er det i alderen 15-19 år at moderklubbens utøvarar kan delta i konkurransar for overbygningsklubb (til og med "skal" delta i visse typar øvingar). Difor har eg undersøkt følgjande: korleis markerte dei 24 moderklubbane seg i norgesstatistikken i 13- og 14- årsklassane sist år, i 2010? Desse årsklassane er jo det direkte rekrutteringsopplandet for overbygningsklubbane - på kort sikt. Det er denne undersøkinga som viser at IL Gneist si friidrettsgruppe er ein uvanleg sterk moderklubb - ei supermor (har eg nemnt det før?).

Tala i denne lista er altså det totale talet på markeringar i dei fire norgesstatistikkane G13, G14, J13 og J14 i utesesongen 2010: (I parentes namnet på overbygningsklubb)

1. IL Gneist 63 (BFG Fana)
2. Fana IL 29 (BFG Fana)
3. Breimsbygda IL 25 (Gloppen FIL)
4. Sandane TIL 16 (Gloppen FIL)
5. IL Koll 15 (IK Tjalve)
5.  Bremnes IL 15 (Stord IL)
7. Straumsnes IL 14 (Tingvoll FIK)
8. IL Brodd 12 (Gloppen FIL)
9. Sørum IL 11 (Ullensaker/Kisa IL)
10. Tingvoll IL 10 (Tingvoll FIK)
11. Bergens TF 9 (IL Gular)
11. Lambertseter IF 9 (IK Tjalve)
11. Nesodden IF 9 (IL i BUL)
11. Overhalla IL 9 (Namsen FIF)
15. TIL Hovding 4 (IL Gular)
16. Hurdal IL 3 (Ullensaker/Kisa IL)
17. Strandebarm IL 2 (IL Gular)
18. Hyen IL 1 (Gloppen FIL)
19. Eidsvold Turn 0 (Ullensaker/Kisa IL), IL Heming 0 (IL Koll), IL Triumf 0 (Tingvoll FIK), Loddefjord IL 0 (IL Norna-Salhus), Fjellhug/Vereide IL 0 (Gloppen FIL), IL Bjarg 0 (BFG Fana)

Farar e flinke te å finna på ting,
men de e bare farar for det.
For kor kan du gå med litt vondt i ein fing
og ken kan vel blåsa på det?
Jo, det e morer, det e morer...

(Sveing Tang Wa)

1 kommentar:

  1. Du verden. Det må da være flott å ha slike mødre; tydeligvis de beste i Norge. Når jeg ser på listen kan det se ut som om det er ulike typer samarbeid her. Klubber som Norna-Salhus og Gular bruker vel mindre klubber som farmerklubber; de overtar talenter fra disse klubbene etter hvert som utøverne blir eldre, og ikke har tilbud eller miljø der de er. Men verken Gular eller NS ble vel opprettet av de mindre klubbene (moderklubbene). Så her er vel ordet mor brukt i betydingen "mor til utøveren" heller enn "mor til overbygningsklubben". Så vidt jeg forstår ble BFG opprettet for å forene ressursene til de tre klubbene i Fana og Ytrebygda for å gi unge utøvere og talenter et best mulig sportslig tilbud og miljø. Perspektivet her er vel, i motsetning til for eksempel Gular og NS, at det er moderklubbene som "eier" overbygnigningsklubben. Videre kan vi vel da tenke at overbygningsklubben kun kan rettferdiggjøre sine aktiviteter i den grad de bygger opp under de mål som moderklubbene setter. Jeg kjenner BFG som en selvstendig klubb med egne mål og prioriteringer, og som i liten grad lytter til, og samordner sine strategier, mål og aktiviteter med dem til moderklubbene. Det trenger ikke være feil, men er det en felles bevissthet i de fire klubbene vedrørende dette? En annen ting; standardavtelen til forbundet regulerer aldersgruppen 15-19 år, hva med de over 19 år? Kan vi tenke at Gneist i fremtiden har eliteutøvere på seniornivå?

    SvarSlett