mandag 6. juni 2011

Approbering

"Approbering"  - det høyrest ut som noko som gjer vondt hos tannlegen. På betre norsk og i vår samanheng betyr det at eit friidrettsstemne er godkjent formelt. Ein sender inn informasjon om eit stemne ein ønskjer å ha og søkjer om å få det plassert i terminlista. Om alt er i orden, så blir det altså approbert. Dette er ein føresetnad for at resultata frå eit gitt stemne skal bli godkjende

Men det er ikkje tilstrekkeleg. Resultata frå stemna må også sendast inn tenesteveg, til friidrettsforbundet, og vera følgt av ein stemnerapport. Denne rapporten fortel til dømes noko om kva for form for start ein har brukt i løp, om det har vore elektronisk eller manuell tidtaking, om det har vore brukt godkjent vindmålar, osb.

I prinsippet er det først når resultat - frå godkjende stemne - er blitt sendt inn på denne måten at me statistikkførarar kan ta i resultata. No er me jo snille og greie og får med oss resultat som ligg og slenger ute på nettet, utan at dei ha vore sendt inn etter føreskriftene også, men me bryt altså med gylne prinsipp når me gjer det.

Dette er no - akkurat i dag - stramma inn på. AKS-77, som køyrer sine stemne på banen i Knarvik og som også har sine AKS-leikar, har i dag blitt fråtekne godkjenninga på sine stemne. Grunnen at dei er verst i klassen når det gjeld innsending av resultat. Eg reknar vel med at dei tar seg saman, men utøvarar som ønskjer at sine resultat skal bli godkjende - til statistikkbruk og til kvalifiseringskrav - bør nok prioritera arrangørar som har sitt i orden på dette feltet. Norna-karusellen fungerer heilt fint, Osterøy er heilt framifrå. Karusellen på Ravnanger brukar vel ein 8-10 dagar på å senda inn, men dei gjer det. Også Hovding er seine: Første rulett i år blei sendt inn i dag, 18 dagar etter arrangementet, men også her kjem det no inn til sist.

Som administrasjonen i Norges Friidrettsforbund seier det i ein epost i dag: "Det er et helt håpløst forhold om vi sentralt skal forholde oss til egne nettsider for over 700 klubber for å finne de resultater som finnes. Derfor må de være innsendt for å ha noen gyldighet, f.eks. som kvalifisering til mesterskap."


Eg veit ein del har etterlyst resultat frå Mailekene i Haugesund, landets største todagars stemne, som dei seier sjølve (det stemmer sikkert). Eg var i det snille hjørnet og henta resultata frå nettsidene til Hagesund IL, men desse resultata er visstnok enno ikkje sendt inn.

Reparerere, kvalifisere, approbere... Pompel og Pilt!

2 kommentarer:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  2. Trist at det skal være så vanskelig. Få det gjort med en gang, burde vært standarden her. Men sen innrapportering, sammen med alle de dårlige hjemmesidene vi har vært vitne til de siste årene, viser jo at mange klubber har problemer med å administrere aktivitetene sine. Hva er årsaken: er det for få ressurser å fordele arbeidet på eller mangler en kompetanse i ny teknologi (resultatsystemer, web m.m.)? Sikkert begge deler. Jeg har antagelig ikke svaret hverken på årsaken eller løsningen, men tillater meg å komme med en refleksjon etter ett år i England: det virker som om de enkelte klubbene har mye bedre støtte fra kretsene enn det vi kjenner til fra Hordaland i alle fall. I England er det mange "forbund" og "kretser" innen friidretten (det er vanskelig å sette seg inn i for en som kommer fra enkle kår), men alle enheter har sin egen administrasjon ser det ut til, med en hjemmeside der det legges ut både invitasjoner og resultater, samt masse annet nyttig. Det kan se ut, fra min posisjon, at disse administrative enhetene i England gir bedre støtte til de lokale klubbene enn det vi opplever i Norge. Så kanskje vi kan snu på det: er det noe forbundet og dets kretser kan gjøre for å hjelpe de lokale ildsjelene som (forhåpentligvis) gjør så godt de kan for friidrettens vel og ve, i stedet for å kansellere deres bidrag til resultatlister og statistikk? Å gi frivillige medarbeidere ris har vel aldri vært regnet som særlig lurt.

    SvarSlett